Maak sfeervolle foto's van de kerstboom en lichtjes

Foto's gemaakt in opdracht van Duinvillas.


De december maand komt er weer aan en dat betekent overal lichtjes en gezelligheid maar hoe leg je die lichtjes en de sfeer nou mooi vast met de camera? Hieronder enkele tips en creatieve voorbeelden om de kerstverlichting mooi te fotograferen.

 

En onthoud niks is goed of fout want bij fotografie draait het om creativiteit en plezier dus pak je camera en ga er lekker mee aan de slag.

 


Tijdstip

Het beste tijdstip om de sfeer en lichtjes vast te leggen is rond schemer.

Het is dan nog niet te donker maar al wel donker genoeg om de sfeer van de lichtjes vast te leggen. Kun je niet wachten tot het schemer is doe dan de gordijnen dicht om het wat donkerder te maken en doe de andere lampen in huis uit.

1e foto is gemaakt toen het nog licht was buiten maar door de gordijnen dicht te doen creëer je al meer sfeer. 

2e foto is gemaakt toen het donker was, heeft meer sfeer maar let wel op dat het niet te donker is want dan krijg je een blauwe zweem en te donkere gedeeltes in de foto.

Bewegingsonscherpte voorkomen

Bij (interieur)fotografie wil je de iso zo laag mogelijk houden en omdat het binnen rond schemer vrij donker is, is een statief onmisbaar.

Tip: Heb je geen statief plaats dan je camera op een tafel of stoel zodat je geen beweging krijgt.

Hulp nodig bij het uitzoeken van een statief doe dan de keuzehulp statieven.

 

Om bewegingsonscherpte tijdens het afdrukken te voorkomen gebruik je een  een afstandsbediening of zet de zelfontspanner op 2 sec.

Vergeet ook niet om de stabilisatie op je lens uit te zetten. Doordat je camera op statief staat is deze al stabiel en soms kan de camera dan toch nog proberen deze te stabiliseren waardoor je ook onscherpte in de foto kan krijgen.

 

Wil je toch uit de hand fotograferen let dan op dat je je sluitertijd niet te lang maakt, zelf houd ik meestal 1/60s aan om uit de hand te fotograferen maar dit is afhankelijk van je objectief en je brandpuntafstand.

Een vuistregel voor het bepalen van je sluitertijd is: je sluitertijd moet minimaal gelijk zijn aan 1 gedeeld door de brandpuntafstand. Fotografeer je dus op een brandpuntafstand van 200 mm met een fullframe camera, dan mag je sluitertijd niet langer zijn dan 1/200 sec.

Zelf fotografeer ik meestal met de Canon RF 24-70mm de details op 50 mm dus zou je 1/50 sec aan kunnen houden.

 

Witbalans

Zijn de kleuren in de foto niet helemaal goed verander dan je witbalans.

Door de specifieke kleur van de kerstverlichting kan de camera op de automatische stand in de war raken. Je kan er dan voor kiezen het handmatig aan te passen in de camera tijdens het fotograferen maar nog beter is het om in raw te fotograferen zodat je dit achteraf in de nabewerking nog aan kan passen naar de goede kleurtemperatuur.

Foto 1 vind ik veel te geel dus door de witbalans aan te passen en de verzadiging er wat uit te halen krijg je een veel mooier en rustiger beeld. Doordat je in raw fotografeert kun je dit achteraf allemaal nog aanpassen.

Gebruik geen flitser

Omdat je de lichtjes en de sfeer vast wilt leggen moet je er dus voor zorgen dat je niet teveel licht krijgt.

Fotografeer daarom op de manuele stand want als je op de automatische stand fotografeert zal de camera willen flitsen om meer licht te krijgen. De pop-up flitser van de camera geeft heel hard licht waardoor je meteen alle sfeer in de foto kwijt bent.

 

Zoom in op de details

Fotografeer niet alleen de hele kerstboom maar zoom ook in om de details vast te leggen.

Gebruik hiervoor een groot diafragma (is een laag diafragma getal onthoud laag=vaag) om een mooie wazige achtergrond te creëren.

 

Tip: Soms heeft je camera moeite met het scherpstellen op de details gebruik van de handmatige scherpstelling zodat je zelf bepaalt wat er scherp wordt

.

Door iets voor het onderwerp te plaatsen en een groot diafragma krijg je een mooie wazige voor- en achtergrond met kleine bokeh bolletjes.


Creatieve tips voor het fotograferen van kerstverlichting 

Bokeh bollen als achtergrond 

Door de lichtjes van de boom als achtergrond te gebruiken krijg je mooie bokeh rondjes die meteen een leuke sfeer geven.

Hoe je dat doet leg ik hier uit:

  • Plaats een onderwerp voor de boom zoals hiernaast afgebeeld.
  • Kies een groot diafragma (laag getal) om de foto te maken met een wazige achtergrond, de lichtjes in de boom zullen dan veranderen in mooie bokeh bollen.
  • Experimenteer door in te zoomen of de afstand tussen het onderwerp en de kerstboom te verkleinen of te vergroten. De bollen zullen dan groter of kleiner worden.

 

Tip: Ook leuk om toe te passen bij product of foodfotografie.

Gebruik dan niet de kerstboom maar een los snoer met kerstlichtjes die je dan achter het onderwerp legt.


Fotografeer alleen de lichtjes 

Stel je camera (objectief) in op manueel scherpstellen.

Gebruik weer een groot diafragma (= laag diafragmagetal) en draai net zo lang aan de scherpstelring van je objectief totdat je alleen de bokeh rondjes ziet en druk af.

 


Lichtjes als sterretjes 

Door een klein diafragma te gebruiken (vanaf f11 of kleiner dit verschilt soms per lens dus experimenteer hiermee) worden de lichtjes mooie sterretjes. 

Door uit te proberen zie je heel goed het verschil. Fotografeer eerst de lichtjes met f5 en gebruik steeds een kleiner diafragma dus hoger diafragma getal. 

 

 

Deze foto is gemaakt met een diafragma van F13.


Kerstverlichting buiten fotograferen

Als je de kerstverlichting buiten op gebouwen of bomen wilt fotograferen zorg en dan voor dat je rond de schemer begint met fotograferen. het blauwe uur is het mooiste moment om deze foto's te maken doordat het buiten nog niet helemaal donker is voorkom je dat de achtergrond erg donker of zwart wordt.

Fotografeer altijd op statief omdat je sluitertijd langer is en je de iso zo laag mogelijk wilt houden.

 


Heb je aan de hand van mijn tips mooie foto's gemaakt van je kerstboom of kerstsfeer tag me dan op Instagram voor een repost @bymarjolein_photograpy_of gebruik de hashtag #tipsbymarjolein


En denk je nou leuk al die tips maar ik heb liever dat jij foto's komt maken van onze vakantiewoning of afgerond interieurproject stuur me dan een berichtje voor een vrijblijvende prijsopgave en ik kom graag bij je langs.

 

Ook is het mogelijk om deze onderwerpen te behandelen in de 1 op 1 workshop die ik geef.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.