Wat zit er in mijn tas als woningfotograaf...?


 

Welke camera gebruik jij? Met  welke lens is deze foto gemaakt?

Deze vragen krijg ik regelmatig dus ik dacht een goed onderwerp om hier een blog over te schrijven.

 


Het aanschaffen van een camera of objectief doe je niet zomaar en doordat er zoveel keuze is is het belangrijk je goed te laten informeren over de verschillende camera's die er zijn en nog belangrijker is om eerst te kijken welke vorm van fotografie je wilt gaan doen want voor bijvoorbeeld landschapsfotografie heb je hele andere specificaties en objectieven nodig dan voor macro fotografie. 

 

Zo zijn er niet alleen verschillende merken maar kun je ook nog kiezen uit de verschillende camera's zoals spiegelreflexcamera, systeemcamera, compactcamera enzovoort.

Op de website van CameraNu staat een compleet en duidelijk overzicht per camera en ook op de website van Kamera Express vind je een hele duidelijke uitleg om je goed in te lezen welke keuze voor jou het beste is.

 

Zelf heb ik voor Canon gekozen omdat ik het menu heel duidelijk vond, de body van de camera mooi vind en mijn moeder ook werkt met een Canon camera zodat ik hulp aan haar kon vragen. 

Ik ben gestart met een Canon 200d, deze word helaas niet meer gemaakt maar is echt een hele fijne beginners camera omdat er een ingebouwde handleiding in zit en je hier dus goed op kan zien hoe je je camera in moet stellen.

Een vergelijkbaar model is de Canon 250D en de Nikon D3500 dit zijn dus prima camera's om mee te beginnen.

 

Heb je vragen stel ze gerust maar moet eerlijk zeggen ik ben ook geen expert op het gebied van alle technische specificaties van camera's.

Alles wat ik hier adviseer is door eigen ervaring en die van andere die ik ken en hiervoor heb benaderd.


 

Zoals vele weten heb ik van mijn werk mijn hobby gemaakt en fotografeer ik de leukste woningen als vastgoedfotograaf en interieurfotograaf en heb ik me gespecialiseerd in vakantiewoning fotografie.

Omdat je het beste foto's van vakantiewoningen kan maken in het voorjaar, zomer en najaar doe ik in de winter ook food fotografie.

Ik zal hieronder delen welke camera, objectieven en accessoires onmisbaar zijn in mijn tas.

 


Welke camera ik gebruik..

Ik werk met een full frame systeemcamera, Canon Eos R .

Waar een camera voor mij zeker aan moet voldoen:

  • Goede prestaties met weinig licht
  • Nauwkeurig en snel scherpstellen 
  • Kantelbaar scherm 
  • Goede prestaties en weinig ruis bij hoge Iso
  • Hoge resolutie beelden mogelijk

 Zoals hierboven al genoemd ben ik begonnen met een instapmodel en dit raad ik je dan ook zeker aan om mee te beginnen zodat je eerst kan leren hoe je fotografeert op de m-stand en deze vaak net iets makkelijker in gebruik zijn.

 

Ik ben van mening dat het uiteindelijk de fotograaf is die de foto maakt want alles hangt af van standpunt, compositie en sfeerbeleving maar goede apparatuur maakt het werken makkelijker.

 

Objectieven

Vastgoed en vakantiewoning fotografie

Om de woningen en de ruimtes zo goed mogelijk, maar wel realistisch in beeld te brengen, gebruik ik voor vastgoedfotografie en vakantiewoning fotografie een groothoeklens maar niet té want dan krijg je een vervormd beeld.

De groothoeklens die ik gebruik is de Canon RF 14-35 f4 een hele fijne lens waarbij je ook kleine ruimtes goed op de foto krijgt maar let wel als je met 14 fotografeert je niet teveel vertekening krijgt. Zelf zet ik de lens altijd op 18mm.

Ik snap dat als je net begint dat je niet meteen al die dure lenzen kan en wil kopen, ik had dat net zo en ik ben toen begonnen met met de canon 10-18mm lens  een prima lens om te leren het enige nadeel van deze lens is dat die snel vervorming geeft dus moet je altijd werken met een hoek van minimaal 15mm maar om mee te beginnen een prima lens.

 

Voor sfeer- en detailbeelden gebruik ik de Canon rf 24-70 f2.8 lens of de 50mm lens beide lichtsterke lenzen door het maximale diafragma van 2.8 en 1.8 en dus ideaal om vanuit de hand binnen foto's te maken met een mooie wazige achtergrond.

 

Om spiegelingen op bijvoorbeeld vloeren en keukens tegen te gaan gebruik ik een circulair polarisatie filter van Kase. Doordat deze met een magnetische ring kun je de filter er makkelijk op en af halen.

 

Overzichtsfoto gemaakt met Canon 17-40mm en de sfeerfoto gemaakt met 50 mm lens.


 

Interieurfotografie

Voor interieur fotografeer gebruik ik de Canon 24-70-mm lens omdat dit een hele veelzijdige en ook lichtsterke lens is en door de zoom zowel overzicht als detailfoto's kan maken. Je zal nu denken waarom gebruik je die niet voor de woningen maar daarvoor is de hoek toch net te klein en is de 17mm echt wel nodig en met interieurfotografie gaat het niet om de ruimtes maar om het interieur en maak je dus meer detailfoto's.

 

Foto's gemaakt met de 24-70mm lens


 

Foodfotografie

Voor foodfotografie thuis gebruik ik altijd de canon 50 mm F1.8 en ik heb sinds kort ook de  Canon RF 35 mm f1.8 lens erbij.

Deze lenzen zijn lichtsterk en door het maximale diafragma F1.8 krijg je een kleinere scherptediepte dus minder scherpe delen waardoor je een mooie wazige achtergrond krijgt.

Bij een restaurant shoot gebruik ik vaak ook nog de canon 24-70 mm f2.8 omdat deze net iets meer mogelijkheden heeft door de zoom.

 

Maar een lens die ook zeker nog wil noemen maar die ik zelf niet heb is de  100mm lens met macrofunctie om de details nog meer te laten zien. Toevallig hed ik deze eens kunnen gebruiken van mijn moeder en is echt wel heel gaaf maar omdat bij mij de focus vooral op woningen ligt heb ik deze (nog) niet.

 

35mm | f3.5 | Iso 200 | 1/500 sec

50 mm | F2.8 | Iso 400 | 1/50 sec

24-70 lens | 50 mm | f3.2 | 1/320 sec


Statief 

Wat verder onmisbaar is bij woningfotografie is een goed statief.  Omdat je de iso (zo weinig mogelijk ruis) zo laag mogelijk wilt houden en er vaak in een woning weinig licht is werk je vaak met lange sluitertijden en dit is niet mogelijk vanuit de hand want dan krijg je al heel snel bewegingsonscherpte. 

Ook hierin heb je weer veel keuze en is het uittesten wat voor jou handig werkt. Cameranu heeft een handige statiefvinder op hun site wat de keuze misschien makkelijker maakt.

Zelf gebruik ik een carbon tripod statief van Sirui omdat deze lekker licht is om mee te nemen en handig in gebruik.

 


Drone

Om een woning van bovenaf beter in beeld te brengen en om de vaak unieke ligging te laten zien gebruik ik een drone.

Ik werk met de Dji mini 3 pro omdat deze heel compact is en daardoor makkelijk mee te nemen en je hoeft de drone niet te registreren omdat het onder de 250 gram weegt.

 

Aan te raden is om de smart controller erbij te nemen en de fly more kit zo heb je alles compleet om er direct mee aan de slag te gaan.

Met de drone laat je de unieke ligging, in dit geval op loopafstand van het strand, goed zien.


Wat zit er verder nog in mijn tas...

 


Boekhouding

Naast fotograferen komt er natuurlijk nog veel meer kijken bij het ondernemen waaronder het bijhouden van de boekhouding.

Zelf maak ik gebruik van via E-boekhouden dit werkt heel erg makkelijk, snel en overzichtelijk en is de eerste 15 maanden gratis en daarna betaal je een vast bedrag naar gelang gebruik.

Ik maak hierin onder andere mijn offertes, facturen en voer alle bonnetjesin zodat je met 1 druk op de knop je btw aangifte kan doen, daarnaast houd ik hier ook mijn gewerkte uren en reiskosten bij zo heb je alles op 1 plek.

Meer informatie over E-boekhouden vind je hier.


Hieronder in het kort nog even de camera, objectieven en accessoires die ik in mijn tas heb en eventuele alternatieven.

 

Hieronder nog wat suggesties van soortgelijke camera's, lenzen en statief waarvan ik iemand ken die deze gebruikt en hier heel tevreden over is.


Instap camera met lens

Statief


- Er zit nogal wat prijsverschil in lenzen dit is onder andere afhankelijk van de lichtsterkte van de lens (diafragma), en het merk. Zelf vergelijk ik de lenzen altijd op de website versus.com. 

- Let bij het aanschaffen van een nieuwe lens goed op dat je de goede leesvatting neemt die op jouw camera past.

- Let op welke vatting je zelf nodig hebt voor je camera en lens

 

In dit artikel maak ik gebruik van affiliate linkjes naar camera speciaalzaken waar ik zelf ook altijd mijn spullen koop.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.